Vasamuseet får pris för forskning om människorna som var ombord på Vasa

2025-04-10
När skeppet Vasa bärgades och grävdes ut hittades kvarlevor av 15 personer. De senaste åren har Vasamuseets forskare och experter undersökt skeletten på nytt i samarbete med experter på DNA, osteologi och isotopanalys. Projektet syftar till att ta reda på så mycket som möjligt om vilka de här människorna var och vad de gjorde ombord.
Forskningsresultaten och metoderna presenteras i den nya utställningen I liv och död och i en bok med samma namn som utställningen.
– Våra forskare och andra experter på Vasamuseet har genom ett tvärvetenskapligt arbetssätt lyckats komma väldigt nära de här personerna som dog för snart 400 år sedan och ge dem en röst. I utställningen I liv och död tillgängliggör vi de forskningsresultaten för museet besökare på ett konkret sätt, säger Anna Arnberg, chef för kulturarvsenheten vid Statens maritima och transporthistoriska museer, där Vasamuseet ingår. Hon fortsätter:
– Jag är oerhört stolt över den forskning vi bedriver på våra museer. Att få det här priset är ett erkännande för arbetet och det stora engagemang våra medarbetare tillsammans med forskare från andra institutioner har lagt ner i det här projektet.
Med utställningen och boken I liv och död har Vasamuseet gett röst åt personer som sällan syns i historiska källor.
– Att vi tack vare forskningen nu kan förmedla de här människornas livsöden till våra besökare känns både viktigt och roligt. Att Vasamuseet får FOMU:s forskningspris för projektet visar att deras berättelser angår och berör än idag, säger Jenny Lind, Vasamuseets chef.
FOMU:s motivering lyder:
FOMUs forskningspris 2025 tilldelas Vasamuseet för projektet I liv och död. Genom utställning, bok och programverksamhet högtidlighåller och åskådliggör Vasamuseet individuella människor som arbetade på och gick under med skeppet Vasa. Med en källpluralism och tvärvetenskaplighet som omfattar såväl museets expertis och samlingar som akademisk forskning inom både humanvetenskap och naturvetenskap levandegör Vasamuseet levnadsöden som sällan lyfts fram eller finns representerade i skriftliga källor eller museisamlingar. Projektet visar därmed på de rika möjligheter samarbeten mellan museer och universitet.
Om FOMU
Forskning vid museer, FOMU, är ett nätverk som samlar museer som bedriver forskning. Nätverket arbetar för att synliggöra forskning som en integrerad och oumbärlig del i museernas uppdrag.
Om FOMU:s forskningspris
FOMU:s forskningspris uppmärksammar originalitet och kvalitet inom någon aspekt av forskning relaterad till museer. Priset kan tilldelas ett projekt, en forskningsvisande utställning, en pedagogisk förmedling, en publikation/katalog, en databas eller sök-i-samlingarna-lösning, en podd, en enskild forskargärning, en institution. Pristagarna utses av FOMUs styrgrupp och delas ut av FOMU på Sveriges museers Vårmöte. I år är det tredje året FOMU delar ut ett forskningspris. Priset har inga anspråk på att ha täckt allt som hänt, utan vill lyfta fram och belöna något som är värt att uppmärksamma. Priset är ett sätt att bredda bilden av vad forskning vid och om museer kan vara. Priset är ett uttryck för uppskattning, snarare än en bedömning.