Med anledning av Samfundet Sverige-Finlands 100 årsjubileum under år 2024 erbjuder Vasamuseet och Samfundet ett program med föredrag och diskussioner om de senaste tusen åren i och på Östersjön.
Med början för över 1000 år sedan dras landet som kom att kallas Finland successivt in i det svenska riket. Konkurrensen om landet öster om Bottenhavet var stor och varken handel eller inflyttning var möjlig utan sjöfart. Föredrag med Henrik Meinander Professor i historia vid Helsingfors universitet.
Ingen annanstans i världen finns så många välbevarade trävrak som på Östersjöns botten och många av dem är flottans fartyg. Genom marinarkeologiska undersökningar och arkivstudier har de senaste åren ett tjugotal skepp identifierats och deras levnadsöden lyfts till ytan. Metodiken för att identifiera örlogsfartyg har utvecklats och idag vet vi mer om hur det gick till när man bland annat sänkte skeppen. Föredrag med Patrik Höglund, doktor i historia och marinarkeolog vid Vrak – Museum of Wrecks.
Efter vapenstilleståndet den 19 september år 1944 riskerade många estniska flyktingar i Finland att utlämnas till Sovjetunionen. Redan en vecka senare bordade i hemlighet 852 ester galeasen Venus som la ut i hårt väder på Östersjön med sikte på Sverige. Dit kom man, men stormen blåste fartyget ända upp till Höga Kusten. Katastrofen var nära, men vändes till en triumf för en väl fungerande flyktingmottagning. Historien om balterna på galeasen Venus berättas av diplomaten Lars Grundberg.
Kvällen avslutas med ett samtids – och ett framtidsperspektiv. Om vad som händer med dagens och morgondagens passagerar-, gods- och kryssningstrafik? Hur håller vi försörjningslinjerna öppna i ofredstid och hur ser sjöfartsfrågorna ut framåt? Diskussion med Marcus Risberg, VD Destination Gotland.
I pausen finns möjlighet att köpa dryck och enklare förtäring i baren.